5. Konzumacija alkohola


U tjednima smo kada se veliki broj Hrvata doslovce seli u obližnje nam zemlje na zasluženi aktivni odmor. Kako svi više-manje idemo u „čoporima“, a volimo se s  prijateljima proveseliti uz čašicu dobrog vina, piva i sličnog, bilo bi poželjno da svatko od nas dobro razmisli prije nego li se odluči na konzumaciju alkohola na stazi. 

Naime, porastom koncentracije alkohola u krvi raste skijaško samopouzdanje, a pada moć prosuđivanja. Povećani je rizik od ozljeda kroz period od nekoliko sati neposredno nakon konzumacije i to najčešće zbog krive procjene vlastitih sposobnosti. Svakako je moj savjet svima da spriječite obilniju konzumaciju alkohola na vršnim dijelovima staza kako ne biste kasnije morali skijati u takvom stanju. I kada mislite da kontrolirate situaciju – vjerujte, u krivu ste! Dobro pripazite! U kasnijim satima staze su ne uređenije pa samim time i pune zamki za skijaše, a također se i vidljivost se naglo pogoršava.

Isto tako imajte na umu da rizik od ozljeđivanja traje do 24 sata nakon konzumacije veće količine alkohola, a ne samo u prvim satima! Što to znači? Da nakon odtrežnjenja ostaje i dalje rizik od ozljede, zbog umora i mamurluka, te da je stanje naše prosudbe i sposobnosti još uvijek u rizičnoj zoni!

Stoga: „Pamet u glavu“ i želim vam siguran i ugodan skijaški odmor!

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *