4. Pravila ponašanja na stazi


Kao i u svakodnevnici na cesti u vašem automobilu, pješačeći, vozeći bicikl, tako se i na skijaškim stazama trebaju poštovati određena pravila. U nastavku je 10 FIS pravila koje se upravo odnose na sve skijaše i snowboardere te ih se treba pridržavati na svim ski resortima u svijetu

FIS PRAVILA

  1. Svaki skijaš ili snowboarder treba se ponašati tako da nikoga ne ugrožava ili ga ometa. Skijaš nije odgovoran samo za svoje pogrešno ponašanje,već i za posljedice loše opreme. to vrijedi također i za upotrebu novo razvijenih sportskih rekvizita.
  2. Svaki skijaš treba se skijati tako, da se može pravovremeno zaustaviti. Svoju brzinu i način vožnje mora prilagoditi terenskim, snježnim i vremenskim uvjetima kao i gustoći prometa na stazi. Sudari na stazi često su posljedica prevelike brzine, nekontroliranog načina vožnje ili pomanjkanja pažnje prema događajima na stazi. Na području svoga vidnog polja skijaš ili snowboarder, mora biti u mogućnosti zaustaviti se, skrenuti u stranu, tj. izbjeći sudar sa drugim skijašem. Na nepreglednim mjestima ili u gužvi potrebno je skijati polako, pogotovo uz rubove staza, na prijelomnicama i uz rubove vučnica i žičara.
  3. Skijaš ili snowboarder koji dolazi sa stražnje strane, mora prilagoditi smjer svoje vožnje tako da ne ugrožava skijaša ispred sebe. Skijanje je sport slobodnoga kretanja gdje svatko skija gdje i kako želi, dok poštuje pravila, poštuje prostor drugih te ima na umu osobne sposobnosti i trenutnu situaciju na skijalištu. Prednost ima prednji skijaš. Tko skija za nekim u istom smjeru, treba držati dovoljan razmak, da skijašu pred sobom ostavi dovoljno prostora za njegovo slobodno kretanje.
  4. Pretjecanje je dozvoljeno odozgo, odozdo, slijeva i s desna, naravno, ako je udaljenost pri pretjecanju dovoljna da pretjecanom skijašu omogućava dovoljno prostora za sva njegova namjerna ili nenamjerna kretanja. Skijaš ili snowboarder koji pretječe u potpunosti je odgovoran za cijeli manevar pretjecanja na način da ne uzrokuje nikakve poteškoće pretjecanom. To vrijedi i za skijanje pored skijaša koji stoji na mjestu. Skijaš koji pretječe drugoga, u cijelosti je odgovoran za dovršenje pretjecanja, na način da pretjecanom skijašu ne prouzroči poteškoće. Odgovoran je toliko vremena, dok ne završi pretjecanje. To pravilo vrijedi također i kada se pretječe skijaš koji stoji na mjestu.
  5. Svaki skijaš koji se želi uključiti na uređenu stazu, nakon zaustavljanja ili se kreće prema gore, mora se pogledom prema gore i dolje uvjeriti da to može učiniti bez opasnosti za sebe ili druge. Iskustvo je pokazalo da uključivanje na stazu i nastavak skijanja često dovodi do nesreće. Zato je nužno da se skijaš koji se uključuje u “promet” uključi harmonično i sigurno za sebe i za druge. Kada nastavlja sa skijanjem nastavlja sporije pa zato i ima prednost pred bržim skijašima i onima koji dolaze odozgo. Prema pravilu 3. razvoj skija sa povećanim bočnim lukom (carving skije) i dasaka za snowboard omogućavaju tj. dozvoljavaju njihovim korisnicima, voženje zavoja i skretanje na padini prema gore. tako se skijaši kreću u suprotnom smjeru od prometa padinom prema dolje. Zato se moraju pravovremeno uvjeriti, da to mogu i učiniti, rož sebe i drugih.
  6. Svaki skijaš ili snowboarder mora izbjegavati zaustavljanje na uskim ili nepreglednim dijelovima ako to nije nužno potrebno. Skijaš koji je tamo pao, mora se što je prije moguće maknuti, tj. upozoriti na svoju prisutnost. Jedino na širokim dijelovima staza skijaši ili snowboarderi smiju se zaustavljati na sredini, a inače trebaju stati na rubu staze. Uski i nepregledni dijelovi, koje je nemoguće ili teško vidjeti, moraju ostati slobodni. Pri padu skijaš neka pokuša upozoriti na svoju prisutnost, ukoliko se iz razumljivih razloga ne može maknuti sa nesigurnog dijela staze.
  7. Skijaš ili snowboarder koji se penje ili silazi pješice mora to činiti samim rubom staze. Kretanje u krivom smjeru od glavnog “prometa” predstavlja za skijaše nepredviđenu prepreku. Također i tragovi hodanja uništavaju samu stazu pa i na taj način ugrožavaju skijaše.
  8. Svaki skijaš mora poštivati oznake i signalizaciju. Staze se obzirom na težinu, označavaju zelenom, plavom, crvenom i crnom bojom. Skijaš ili snowboarder po slobodnoj volji izabire odgovarajuću stazu. Staze se također označavaju znakovima koji pokazuju smjer kao i upozorenja opasnosti ili zabrane skijanja. Ukoliko je staza označena kao zatvorena, takvu oznaku treba poštivati kao i znakove za opasnosti. Skijaš mora znati da su to upute za njegovu sigurnost.
  9. Pri nezgodi svaki je skijaš dužan pomagati. Pomoć je bez obzira na zakonsku dužnost načelo sportskoga ponašanja. Tu spadaju pružanje prve pomoći, obavijest spasilačkoj službi i osiguranje mjesta nesreće. Bijeg sa mjesta skijaške nesreće jednako će biti tretiran kao i bijeg sa mjesta prometne nesreće u cestovnom prometu.
  10. Svaki skijaš ili snowboarder, ukoliko je svjedokom ili sudionikom, odgovoran ili ne, mora se u slučaju nezgode legitimirati. Svjedoci su za civilno i kazneni pravni postupak nesreće od velikog značaja. Svaki odgovoran skijaš mora na taj način ispuniti svoju građansku i moralnu dužnost i bit dostupan kao svjedok. Informacije spasilačkoj službi i policiji kao i fotografije su važne pri rješavanju pitanja o krivici.

Izvor: Erik ski

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *