2. Odabir i korištenje skijaške opreme


 Skijaška oprema se sastoji od skija i skijaških vezova, skijaških cipela, štapova, skijaškog odijela, rukavica, kacige/kape i naočala.

SKIJE I SKIJAŠKI VEZOVI

Odabir skija je ovisan prvenstveno o vašem stupnju skijanja, a malo manje o spolu odnosno visini i težini osobe. Početnik si ne smije dopustiti odabrati skija koje koriste profesionalci, npr. Marcel Hirscher ili Ivica Kostelić. Dapače, takve skije ne bi preporučao nikome osim ako ste zaista spomenute „face“.

Naime, na tržištu zaista postoji veliki broj skija te se u svakom dućanu ili rent-u mogu naći skije upravo za Vas. Raspitajte se kod prodavača ili nekog učitelja skijanja, sigurno će Vam dati kvalitetan savjet. Educirani su za to. U svakom slučaju ne uzimajte prekratkeali ni prevelike skije. Ukoliko ste skijaš od kratkih zavoja birajte skije manjeg radijusa (12 m) oko visine očiju, a ukoliko volite dulje zavoje tada će vaš željeni radius skija biti od 15-20 m i vaše visine ili nešto niže ukoliko ste visoki.

Foto: Shutterstock

Uz skije idu i nezaobilazni vezovi koji nam služe da nam skijaška cipela bude povezana sa skijom. Pripazite da vezovi koji su na skijama nisu prejaki ili pak preslabi. I vezovi, kao i skije, ovisne su o stupnju skijaša. Pogledajte na maleni prozorčić na vrhu i peti veza gradaciju brojeva i dodajte jednu nulu. To je kilaža na koju možete stegnuti vez.

Što to znači? Što je vez stegnut na veću kilažu – manja je vjerojatnost da će Vam skija ispasti i obrnuto. Pa tako vodite računa da Vam skija pri jačem padu ipak može ispasti, ali i da Vam ne otpušta iz čista mira dok se mirno spuštate niz stazu. I ne zaboravite sa običnim odvijačem stegnuti vez na preporučenu kilažu.

Koja bi preporučena bila kilaža? Ako ste dobar skijaš i skijate se brže, sile su puno veće a samim time i mogućnost ispadanja skije prilikom vibracija. Pa bi se svakako preporučilo pritegnuti vez za 2-3 stupnja više od tjelesne mase. Ako se smatrate srednje kvalitetnim rekreativcem, taj stupanj neka bude za jedan veći ili isti kao i vaša tjelesna masa. Početnicima i slabim skijašima preporuka je da drže svoj vez na svojoj kilaži, eventualno za 1 manje od vlastite mase.

SKIJAŠKE CIPELE

Možda i najvažniji dio skijaške opreme! Zašto?

Prvenstveno jer je teško pronaći skijašku cipelu koja bi Vas zadovoljila u smislu ugode, ali i savršenog prijanjanja uz stopalo i potkoljenicu. Zbog toga je i sam odabir jako ograničen.

Ipak, prilikom odabira sami morate znati trebate li odabrati mekanu ili tvrđu cipelu. Kao i kod skija i vezova, odabir skijaške cipele je također ovisan o stupnju skijaša, odnosno o brzini izvođenja zavoja. Mekša cipela je za slabije skijaše kako bi se lakše mogli nasloniti na prednji dio cipele i olakšati izvedbu skijaškog elementa, dok je tvrđa pak za one od bržih zavoja i bolje skijaške tehnike. Tvrdoća, odnosno mekoća, skijaške cipele nije onaj ugodni dio, već fleksija između potkoljenice i stopala. Što se ugode tiče svakako ćete morati vlastitim osjećajem priodabirudobro odlučiti.

I savjet je da svakako danima prije obućete skijašku cipelu u stanu te se pokušajte s njom kretati kako bi se mišići naviknuli i kako biste prevenirali bolove tijekom prvih dana.

SKIJAŠKI ŠTAPOVI

Oko štapova nema puno pravila osim da su vam pravilne visine. Idealna visina se smatra onom kod koje se stvara pravi kut između nadlaktice i podlaktice kad su štapovi zabodeni do krpljice u snijeg. Ostalo je prepušteno Vama, poput odabira boje, marke, materijala i drugih karakteristika.

SKIJAŠKO ODIJELO I RUKAVICE

Isto ili slično pravilo vrijedi kao i za štapove. U svakom slučaju odijelo i rukavice moraju biti prikladne za vanjske temperature koje su na skijaškom terenu.

KACIGA/KAPA I NAOČALE

Obavezno zaštitite glavu kapom ili kacigom i naočalama! Ako već možete birati, odaberite kacigu i skijaške naočale, a ne kapu i obične sunčane naočale.

Pri odabiru kacige pazite da Vam lijepo prijanja uz glavu, a skijaške naočale je dobro uzeti od istog proizvođača kako bi lijepo legle uz stijenku kacige.Također je vrlo bitno da stegnete kacigu oko brade i zakopčate kopče jer u suprotnom nošenje iste gubi smisao!

Svi brojevi i informacije su prema vlastitom dugogodišnjem iskustvu u radu sa rekreativnim skijašima i učiteljima skijanja, ali isključivo kao procjena na samom skijaškom terenu te ih nikako nemojte koristiti kao 100% točne. Preporučam svakako da kontaktirate educiranu osobu na skijalištu koja bi Vam svojim savjetom dala točnu procjenu vaše skijaške opreme.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *