3. Procjena vlastitih mogućnosti


Kako procijeniti vlastite mogućnosti? To je pitanje zaista teško odgovoriti obzirom da smo svi individue sami za sebe. Netko je hrabriji, fizički snažniji, oprezniji, lošijih ili boljih skijaških mogućnosti, a o karakteru osoba da ne pričam. Stoga je objektivna procjena  kako se zapravo skijati zaista samo na Vama! Spomenuta objektivnost je ponajviše ovisna o svijesti svakoga od nas o opasnostima koje vrebaju na skijaškim stazama.

Prije samog odlaska na skijanje dobar odabir skijališta je jedna od najvažnijih stvari. Ne znači da je skijaški resort sa „najviše“  kilometara skijaških staza upravo za vas. Baš mi je jedan dobar prijatelj ovih dana rekao: „Ma, ja više neću slušati savjete Vas demonstratora. Pa Vama je dovoljna jedna staza cijeli tjedan“.  Donekle bi se složio s njime ako je staza „ona prava“… ali je li ipak to malo pretjeran zaključak? Svi se volimo odskijati na raznim tipovima staza, ali pri tome zaista morate biti sigurni da to objektivno možete.

Želim reći da ako je netko odskijao na crnoj stazi ne znači da je dobar skijaš! To nije kriterij. Dapače, malo je skijaša koji skijaju na svim stazama podjednako sigurno ne ugrožavajući sebe ali i ostale. Nije sramota prvih dana na snijegu skijati po bijelim ili plavim, blažim stazama. Naime, profesionalni skijaši se početkom sezone nekoliko tjedana  uskijavaju na blažim stazama pa zašto ne biste i Vi. Na taj ćete način spriječiti pojavu preuranjenog umora, utjecati na vlastitu tehniku skijanja i olakšati si ugodno skijanje kroz cijeli skijaški odmor.

Isti savjet vrijedi i za sve učitelje skijanja koji, nažalost, pod utjecajem roditelja vode djecu na njima prezahtjevne staze. Koliko sam puta čuo kao voditelj škola skijanja „Zašto moje dijete skija po blagim stazama a prošle je godine skijao po crnim?“.

Zašto to govorim?!  I ja sam roditelj i želim svojem djetetu najbolje. Ali morate biti svjesni kako je osnovno pravilo škole skijanja sigurnost polaznika.  Ako je sigurnost ugrožena odlaskom na strmije staze postoji mogućnost da se i Vaše dijete ozlijedi ili da ga netko drugi ozlijedi što je nažalost česti slučaj. S druge strane, ako je staza prestrma kako će učitelj skijanja utjecati na poboljšanje tehnike skijanja vašeg djeteta?! Nikako, vi ćete baciti novce, a dijete se nakon silnih škola skijanja i dalje neće sigurno i lijepo skijati. Stoga, pustite učitelje da rade prema pravilima zvanja!

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *